Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

Or listen here / Или слушайте тук

вторник, 29 март 2011 г.

Десант на US авангардисти в София




Десант на US авангардисти в София

Творби на Анди Уорхол в изложба на галерията за модерно изкуство

Една от творбите на Робърт Марс.
МАРИАНА ПЪРВАНОВА
30.03.2011

Робърт Марс показва творбите с български мотиви.
СНИМКИ ВЕНЦЕСЛАВ ЮСКЕСЕЛИЕВ
Емблематичният Заек Бъни на Том Кен.
Съзвездието на американския авангард от 40-те години до днес ще бъде представено за първи път В България в изложбата American art. Изключителното арт събитие започва в Музейната галерия за модерно изкуство на 1 април и ще продължи до 15 май. Официален гост на откриването ще бъде американският поп артхудожник Робърт Марс. Българската публика за първи път ще се запознае с графичното наследство и концепции на знакови представители на американския нео-дадаизъм, абстрактен експресионизъм и поп арт.

Изложбата от 30 творби включва разнообразна селекция както по отношение на подбраните автори, така и на произведенията. Посетителите ще имат възможността да видят досега непоказвани графични работи на Анди Уорхол, които дават нов поглед върху неговото изкуство, съобщиха организаторите на проявата. Сред подбраните автори се открояват още имената на Уилям де Кунинг, Джаспър Джонс с неговите палитри на художници и мишена - характерни символи на изкуството му. Както и Доналд Сълтън и Джим Дайн. Наред с тях ще бъдат представени живопис и графични творби на съвременни художници, които са също съставна част от развитието на американското изкуство, като Хънт Слонъм, хитовия поп артхудожник – Робърт Марс, прочутият авангардист Христо Явашев- Кристо, нови платна на Хубен Черкелов, който живее и твори в Ню Йорк, както и белгиеца Том Кен, чието творчество също е свързано с американския поп арт. Той има ексклузивни отношения с „Дисни” и рисува образи като Мики Маус и Заека Бъни.

Експозицията обхваща и представя едни от най-бурните и динамични години от историята на съвременното американско изкуство. Именно след войните се зараждат и утвърждават художествени направления и автори, чиято проява и разрастване ще превърне Ню Йорк в новия водещ център на артживота.
.
Робърт Марс, художник: Възхищавам се на 60-те години
- Г-н Марс, кога сте правили работите, които показвате в изложбата?

- Те са от различни периоди - някои са по- стари, други - съвсем актуални. Фокусът е върху американската култура от 60-те години, която аз изследвам. В Музейната галерия за модерно изкуство показвам иконите на времето – големите знаци, лимузини. А в другата – поп артиконите на времето, като ги интерпретирам по собствен начин. Те също са ситуирани през 60-70-те години. Иконите на поп арта се виждат и в работите на Анди Уорхол.

- Защото се фокусирате върху 60-те години?

- Основният ми фокус е върху 50-те и 60-те години, защото това е период на бурно развитие. Времето, когато се създават големите магистрали, появяват се големите крайпътни мотели... Една нова култура на Америка, наречена „златната епоха”. За мен е интересно как тя се отразява върху архитектурата и дизайна.

- Носталгия ли изпитвате, или сте критичен към това време? Какво е отношението ви?

- Не, не съм критичен. По-скоро имам носталгия към „златното време” и към нещата, които са оказали огромно въздействие върху епохата и все още оказват върху съвременната култура.

- Това ли е истинската Америка?

- Това е моята истинска Америка. Това е времето на големите надежди, когато хората създават много нови неща. Това време е гордостта на Америка. Аз съм се родил в края на това десетилетие – през 1969 г., и съзнателният ми живот е минал през 70-те и нататък. Но още един мотив да се връщам към тези години е, че те са минало, към което аз се обръщам с интерес и възхищение.

- Това връщане мода ли е?

- Да, има връщане към тази епоха в модата, в дизайна на мебели и особено в дизайна на коли и в телевизионни шоута. Въпреки че моето изкуство се основава на 60-те години, то препраща към 70-те, 80-те и съвремието.

-Ще направите ли самостоятелна изложба в България?

-Мисля, че да.

вмо / Net Jazz Radio Bg Times

Няма коментари:

Публикуване на коментар